Jak zrobić farsz na krokiety z mięsa mielonego

farsz na krokiety z mięsa mielonego

Czy wy również nie wyobrażacie sobie świąt bez krokietów? To kultowe danie, które niezwykle często gości na polskich stołach. Jak jednak przygotować farsz do krokietów, aby był pyszny? Wybrać farsz mięsny do krokietów? A co z ciastem?

Krokiety z mięsa mielonego- przepis

krokiety z farszem

Krokiety to nic innego jak naleśniki, w które zawija się nadzienie – przeważnie z dodatkiem mięsa. Dostępne są w różnych wariantach, a w każdym, polskim domu znajduje się dopracowany, oryginalny przepis na to wyjątkowo pyszne, tradycyjne danie. Doskonale także smakują z dodatkiem barszczu czerwonego, surówki, czy też sosu beszamelowego!

Aby wykonać idealny farsz na krokiety z mięsem mielonym można wykorzystać mięso z rosołu i działać zgodnie z zasadami zero waste. Przepis nie jest trudny, jednak okazuje się być czasochłonny. Mowa tutaj o przygotowaniu farszu, naleśników, zawijaniu, panierowaniu oraz smażeniu – kilka tych etapów zdaje się zniechęcać, jednak finalnie potrwa jest wyśmienita i warta każdej minuty spędzonej w kuchni! Odpowiednio przygotowany farsz do krokietów, jest gwarancją pysznego smaku. Poniżej dowiesz się, jakich składników użyć, aby otrzymać to tradycyjne, polskie danie. 

Farsz mięsny do krokietów

Sekretem w przyrządzaniu potrawy jest dobranie odpowiednich i dobrych jakościowo składników oraz przypraw, do nadzienia. Idealny farsz mięsny do krokietów przygotujesz błyskawicznie, a finalnie otrzymasz wyrazistą, smaczną potrawę. Istnieje wiele możliwości urozmaicenia o składniki, które dodadzą wyrazu i aromatu potrawie, a także o takie, które są naszymi ulubionymi.

Na polskich stołach seruje się zatem krokiety z dodatkami:

  • sera
  • warzyw
  • grzybów
  • kapusty kiszonej

Jak zrobić krokiety z mięsem?

Rozpoczynamy pracę od przygotowania idealnego farszu na krokiety z mięsem mielonym drobiowym lub wieprzowym. Doskonale również sprawdzi się mieszanka obu mięs. Nie wolno zapomnieć o cebuli, czosnku i ulubionych przyprawach– nadadzą swoistego aromatu i zapachu. Warto również dodać na koniec, jajko oraz bułkę tartą – będą stanowiły doskonałe spoiwo dla nadzienia. Kolejny krok to przygotowanie słonego ciasta na krokiety. Tutaj doskonale sprawdzi się przepis na naleśniki. Ważne, aby placki były elastyczne i odpowiednio cienkie. Wówczas będą się idealnie zawijały, a nadzienie nie wydostanie się na zewnątrz. Następnie należy zabrać się za panierowanie i smażenie – dzięki takiej obróbce, potrawa będzie soczysta i chrupiąca, a miękki farsz mięsny do krokietów rozpłynie się w ustach! Nie zapominajmy, że przygotować można dwie wersje tego dania – panierowane krokiety i smażone sauté – czyli bez obtaczania w dodatkach. Wszystko zależy od preferencji – oba sposoby sprawiają, że potrawa będzie przepyszna! Inną potrawą w której również używa się mięsa jest rosół z kurczaka i z kaczki.

Ile farszu do krokietów?

Wszystko zależy od liczby naleśników oraz od tego, czy lubimy danie z większą ilością nadzienia do krokietów, czy też z mniejszą. Kluczem do sukcesu i idealnego smaku, tak jak wyżej było wspomniane, jest odpowiednio przygotowany farsz. Smak ten z powodzeniem podbija gusta każdego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *