Jaką kaszę do krupniku wybrać?

kasza dla zdrowia fit

Krupnik to zdecydowanie smak dzieciństwa wielu Polaków. Pamiętamy miski pełne parującej zupy, podawane przez nasze babcie. To taki comfort food sprzed lat, który warto odtworzyć we własnej kuchni. Tradycyjny przepis na krupnik bazuje na kaszy jęczmiennej, ale przecież każda rodzina, każda pani domu ma swój sposób na to, jak ugotować krupnik, zachwycający każdego, kto spróbuje choć jedną łyżkę. Jaka kasza do krupniku jest najlepsza? Sprawdźmy propozycje wprost z przepisów naszych babć. Podpowiadamy również, jak długo gotować krupnik i jak to zrobić najszybciej i najwygodniej.

Krupnik z kaszy jęczmiennej

Dodatek z kaszy do krupniku zapewnia pożywność potrawy. Dzięki kaszy jęczmiennej jesteśmy bardziej syci po zjedzeniu obiadu. Oprócz tego, że kasza jęczmienna świetnie smakuje, jest także bogata w witaminy i minerały. Dzięki zawartości witaminy E zapewnia piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Kwas foliowy gwarantuje ochronę przed niedokrwistością. Dobroczynny wpływ na zdrowie mają także witaminy z grupy B, które również są obecne w dużych ilościach w kaszy jęczmiennej. Nie dziwi zatem fakt, że to właśnie ten rodzaj kaszy jest dodawany do krupniku najczęściej. Dlatego jak zastanawiałeś się jaka kasza do krupniku to już znasz odpowiedz. Krupnik z kaszy jęczmiennej powinien regularnie gościć na naszych stołach, bo jest uznawany za jeden z najlepszych posiłków zbilansowanej diety.  

ile kaszy do krupniku
kasza jęczmienna

Krupnik z kaszy jaglanej

Jeśli zastanawiasz się, jaka kasza do krupniku będzie odpowiednia (pomijając oczywiście klasyczną jęczmienną), to wybierz kaszę jaglaną. Jest świetnym źródłem witamin oraz minerałów. Sprawdza się u osób, które borykają się z niedoborem żelaza – jest bogata w ten składnik. Krupnik z kaszy jaglanej to dobre danie do spożywania podczas przeziębienia.

Wpływa na skrócenie czasu trwania infekcji. Dzięki niej zupa będzie lekkostrawna i obniżająca poziom cholesterolu. Przed dodaniem tego rodzaju kaszy do krupniku trzeba pamiętać o jej dokładnym wypłukaniu. Kasza jaglana ma specyficzny, gorzkawy posmak i jeśli nie chcesz, by był wyczuwalny w potrawie, zadbaj o płukanie tego składnika.

kasza jaglana- ile do krupniku

Ile kaszy do krupniku trzeba dodać? 

Zastanawiasz się, ile kaszy do krupniku dosypać, aby zupa nie wyszła za gęsta? Dużo zależy od ilości użytej wody, ale średnio na zupę trzylitrową wystarczają cztery łyżki kaszy jaglanej. Co do kaszy jęczmiennej – sprawdzi się dodanie połowy szklanki. Nie ma co przesadzać z ilością ziaren, ponieważ każda kasza nieco zwiększa objętość podczas procesu gotowania. Pamiętaj, że gotujesz zupę, a nie kaszotto. Kasza ma być tylko do smaku, lekkiego zagęszczenia i wzbogacenia dania w dodatkowe wartości odżywcze. Nie stanowi ona głównego elementu potrawy.

Ile czasu gotować krupnik? 

Gotowanie krupniku wymaga cierpliwości. Ile czasu gotować całość? Czasami krupnik gotowany na łopatce wieprzowej z dodatkiem warzyw potrzebuje ponad godziny, by wszystkie składniki były miękkie. A jak długo gotować zupę po dodaniu kaszy? Będzie to dwadzieścia minut – tyle czasu potrzebuje każda z kasz do uzyskania idealnej konsystencji. Po upływie tego czasu kasza nie jest już twarda, a jednocześnie nie jest także zbyt miękka. Więcej na temat jak długo gotować krupnik.

kasza dla zdrowia fit

Thermomix – pomocnik przy gotowaniu krupniku

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić krupnik szybciej? Dzięki użyciu urządzenia thermomix możesz mieć na stole pyszny krupnik w zaledwie dwadzieścia pięć, maksymalnie trzydzieści minut. Tylko ten sprzęt pozwala na ugotowane sycącej zupy w tak krótkim czasie. Wystarczy przygotować wcześniej niezbędne składniki. Warzywa, mięso drobiowe, wybraną kaszę, przyprawy oraz natkę pietruszki, którą w zasadzie dodaje się już po zakończeniu gotowania. Znajdź idealny przepis, dobierz do niego ulubioną kaszę (a może ryż?) i działaj – krupnik to naprawdę zdrowa propozycja obiadowa i warto dodać ją do menu!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *