Ciasto drożdżowe z kruszonką
Szybka i prosta w przygotowaniu kruszonka w Thermomix, nadaje apetycznego wyglądu wypiekom, takim jak chałka czy ciasto drożdżowe, wzbogaca także ich smak o nutę wanilii. W sezonie na świeże owoce jest niezastąpiona, dzięki niej desery, takie jak np. jabłka pod kruszonką Thermomix smakują obłędnie. Kiedy poznasz ten szybki przepis na znakomitą kruszonkę, już z niej nie zrezygnujesz.
Potrzebne składniki to:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 10 g cukru wanilinowego
- 10 g cukru kryształu.
Jak zrobić kruszonkę w Thermomixie?
To dziecinnie proste! Wystarczy wymienione składniki na kruszonkę wymieszać w naczyniu Thermomix przez 10 sek. na obrotach 6. Najlepiej przed posypaniem ciasta, naszą kruszonkę Thermomix schłodzić w lodówce ok. 20 min. Wówczas łatwiej kruszy się w palcach na drobne grudki i osiągniemy równomierne rozłożenie na powierzchni wypieków.
Ogólną odpowiedzią na pytanie, ile czasu powinna się piec sama kruszonka jest czas ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Wychodzi wówczas chrupiąca, krucha o złotym kolorze. Przygotowana w ten sposób kruszonka Thermomix po upieczeniu może stanowić np. spód do sernika na zimno lub zastąpić pokruszone ciasteczka w pucharku z deserem.Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące tego, ile czasu piecze się kruszonka na popularnych wypiekach.
Przykładowo oszałamiająca chałka z kruszonką Thermomix piecze się w przybliżeniu 30 min. w temp. 180 st. C., drożdżówki z truskawkami i kruszonką nieco krócej, bo 20 min. także w temp. 180 st. C. Kiedy przygotowujemy orzeźwiające jabłka pod kruszonką Thermomix z nutą cynamonu, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C i pieczemy 25 – 30 min. W przypadku, gdy pieczemy znakomite ciasto drożdżowe z kruszonką Thermomix, proces ten powinien przebiegać kilkuetapowo. Do piekarnika rozgrzanego jedynie do 50 st. C wkładamy ciasto na 15 minut, wtedy pięknie wyrośnie. Następnie pieczemy na środkowym poziomie z opcją góra – dół, przez ok. 35 min. w 170 st. C. Sprawdzony sposób, aby uzyskać pewność, że nasze ciasto drożdżowe z kruszonką jest gotowe, to wbicie drewnianego patyczka w środek blaszki. Jeśli po wyciągnięciu jest on suchy, oznacza to, że wypiek można wyjąć.