Kruche rogaliki Thermomix
Przygotuj domowe kruche rogaliki, wykorzystując wielofunkcyjne urządzenie kuchenne thermomix, a ciasto wykonasz z łatwością, w krótkim czasie. Poniżej znajdziesz składniki na kruche rogaliki Thermomix, które będziesz mogła nadziać dowolnym nadzieniem:
- marmoladą
- kremem czekoladowym
- masa makową
- powidłami lub gęstym dżemem.
Potrzebna ilość nadzienia to około 200 g, natomiast na ciasto przygotuj:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 45 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g śmietany 18 %
- szczyptę soli.
Wymienione składniki na ciasto należy wymieszać w naczyniu thermomix przez 1,5 min./ obroty 4, po czym przełączyć na tryb interwał i wyrabiać przez kolejne 1,5 min. Uformowane w kulę ciasto na szybkie rogaliki zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Kruche rogaliki drożdżowe:
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kształtne rogaliki dobrze trafiłeś, poniżej znajdziesz cenne wskazówki. Schłodzone ciasto na kruche rogaliki Thermomix dzielimy na porcje, które kolejno rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 3mm, pamiętając o podsypywaniu mąką blatu. Żeby w kilku krokach uformować szybkie rogaliki podziel ciasto na 8 trójkątów (tak jak przy krojeniu pizzy). Na szerszym końcu po środku umieść nadzienie, delikatnie zwijaj w rulon, w kierunku wąskiego końca, na koniec, wyginając rogalik w łuk.
Tak przygotowane np. kruche rogaliki z marmoladą warto posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, nabiorą wówczas apetycznego połysku. W kwestii dotyczącej tego, ile czasu powinny się piec kruche rogaliki Thermomix wystarczy ustawić 190 st. C i piec ok. 15 minut.
Rogaliki drożdżowe
W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić błyskawiczne rogaliki drożdżowe z następujących składników:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 50 g drożdży
- 200 g masła/ margaryny do pieczenia
- 100 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 200 g marmolady na nadzienie.
Szybkie rogaliki drożdżowe z marmoladą:
Ważne jest to jak długo wymienione składniki (oprócz marmolady) będą wyrabiane w naczyniu urządzenia Thermomix, ciasto na rogaliki drożdżowe powinno wyrabiać się 3 minuty/ interwał. Po rozwałkowaniu ciasta na grubość ok. 3 mm i wycięciu trójkątów, nakładamy nadzienie i zawijamy w kształt rogalika.Szukasz odpowiedzi na pytanie, ile czasu piec rogaliki drożdżowe, aby zyskały piękny złoty kolor? Włóż je blasze wyłożonej papierem do pieczenia do rozgrzanego do temp. 190 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut.