Gulasz Thermomix- pomysł na sycący obiad

pomysł na gulasz

Jeśli na obiad chcesz podać pyszny mięsny gulasz, Thermomix w znacznym stopniu ułatwi Ci jego przygotowanie. Dzięki zastosowaniu urządzenia Thermomix, gulasz wołowy wychodzi smakowity nawet tym mniej doświadczonym kucharzom. Podany ze świeżym pieczywem gulasz Thermomix wieprzowy to doskonała propozycja na imprezę ze znajomymi czy rodziną. Świetnie smakuje także w zestawieniu z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Czytaj dalej chcąc poznać sprawdzony przepis na znakomite danie, w którym mięso jest miękkie i soczyste, a całość uzupełniana jest przez świetnie dobraną kompozycję przypraw. Listę niezbędnych składników wraz ze wskazówkami dotyczącymi tego.

Jak zrobić pyszny gulasz Thermomix znajdziesz w tekście poniżej:

  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g cebuli
  • 15 g natki pietruszki
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa umytego, osuszonego i pokrojonego w grubą kostkę (np. karczek lub łopatka wołowa, szynka lub karkówka wieprzowa)
  • 25 g przecieru pomidorowego
  • 20 g musztardy miodowej
  • kostka mięsna – bulion wołowy + 300 ml wody
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, ziarna kminku.

Przy etapach przygotowania gulaszu w nawiasach podany jest stopień obrotów oraz jak długo powinno się je utrzymywać.

Wyśmienity gulasz wieprzowy:

  1. Do naczynia thermomix wsypujemy ziarna kminku, czosnek, natkę pietruszki (same listki bez łodyg) oraz majeranek i mielimy (10 sek/ obroty 8).
  2. Następnie dodajemy cebulę i kontynuujemy mielenie (5 sek/ obroty 5).
  3. Po wlaniu oleju dusimy całość na opcji Varoma (8 min./obroty wsteczne 1,5).
  4. Po tym czasie do naczynia Thermomix wkładamy mięso odpowiednio na gulasz wieprzowy lub gulasz wołowy, sól, paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy, musztardę i pokruszoną kostkę wołową oraz wodę i gotujemy (23 min/100 stopni/ obroty wsteczne 1).
  5. Przy użyciu kopystki zgarniamy składniki ze ścianek naczynia thermomix i gotujemy (60 min/90 stopni C/ obroty wsteczne łyżeczka).

Pamiętajmy, że gatunek mięsa (wieprzowina, wołowina), użytego do przygotowania dania rzutuje na to, ile czasu będzie potrzebował nasz gulasz.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *