Szybki biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy

Samodzielne przygotowanie tortu, przy wykorzystaniu Thermomix jest dużo prostsze do wykonania i może dać nam dużo satysfakcji. Podstawą jest wyrośnięty biszkopt oraz ulubiony krem np. z dodatkiem świeżych owoców, ciasteczek oreo lub kawałków czekolady. Ponadto znakomity biszkopt Thermomix sprawdzi się jako baza do wielu innych ciast z kremami. W dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić puszysty biszkopt, poznasz też sprawdzony i szybki przepis na najlepszy jasny biszkopt.

Potrzebne składniki:

  • 5 jaj
  • 120 g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Przygotowanie biszkoptu w Thermomix

  1. Oddzielamy żółtka od białek w osobne miseczki.
  2. Obie mąki przesiewamy przez sitko.
  3. W suchym naczyniu Thermomix z założonym motylkiem ubijamy białka z odrobiną soli, przez 4 min./ obr. 4.
  4. Ustawiamy ponownie czas 4 min./ obroty 4, do ubitej piany z białek zaczynamy po łyżce stopniowo dodawać cukier.
  5. Następnie ustawiamy 2 min./ obr. 3 i dodajemy po 1 żółtku.
  6. Teraz stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy 30 sek./ obr. 2.
  7. Gotowe ciasto na biszkopt przygotowane w Thermomix wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wyrównujemy.
  8. W piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C pieczemy biszkopt przez 35 – 40 min. do suchego patyczka.

W dużej mierze to, czy biszkopt Thermomix wyjdzie puszysty, zależy od stopniowego dodawania składników. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt czekoladowy Thermomix

Dowiedz się, jak zrobić rewelacyjny w smaku biszkopt czekoladowy Thermomix, który jest bardziej wilgotny za sprawą dodatku czekolady. Koniecznie wypróbuj ten szybki przepis na biszkopt czekoladowy z nutą wanilii, dzieci będą zachwycone!

Składniki na biszkopt:

  • 8 jaj
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego wykonanego w Thermomix (lub 20 g cukru wanilinowego)
  • szczypta soli.

Wykonanie biszkoptu w Thermomix:

  1. Do naczynia Thermomix wbić całe jajka, dodać sól, cukier i podgrzewać zawartość 6 min./ 37 st. C/ obr. 4.
  2. Masę cukrowo – jajeczną ubijać przez 6 min./ obr. 4.
  3. Teraz dodać czekoladę rozdrobnioną na kawałki, wsypać pozostałe składniki na biszkopt czekoladowy i wymieszać całość przez 20 sek./ obr. 1.
  4. Gotowe ciasto przelać do formy i piec w temp. 170 st. C przez ok. 45 min.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić apetyczny biszkopt czekoladowy na 2 blaty i przełożyć ulubionym kremem. Z biszkoptem można pić np. ajerkoniak, który zrobić potrawę bardziej wyrafinowaną.

You may also like...

2 komentarze

  1. Marzena pisze:

    Dzięki za przepis na biszkopt, tego szukałam

  2. monika pisze:

    Hej , w drugim przepisie podany jest tylko jeden cukier?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *