Szybki biszkopt czekoladowy
Samodzielne przygotowanie tortu, przy wykorzystaniu Thermomix jest dużo prostsze do wykonania i może dać nam dużo satysfakcji. Podstawą jest wyrośnięty biszkopt oraz ulubiony krem np. z dodatkiem świeżych owoców, ciasteczek oreo lub kawałków czekolady. Ponadto znakomity biszkopt Thermomix sprawdzi się jako baza do wielu innych ciast z kremami. W dalszej części wpisu dowiesz się, jak zrobić puszysty biszkopt, poznasz też sprawdzony i szybki przepis na najlepszy jasny biszkopt.
Potrzebne składniki:
- 5 jaj
- 120 g cukru kryształu
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli.
Przygotowanie biszkoptu w Thermomix
- Oddzielamy żółtka od białek w osobne miseczki.
- Obie mąki przesiewamy przez sitko.
- W suchym naczyniu Thermomix z założonym motylkiem ubijamy białka z odrobiną soli, przez 4 min./ obr. 4.
- Ustawiamy ponownie czas 4 min./ obroty 4, do ubitej piany z białek zaczynamy po łyżce stopniowo dodawać cukier.
- Następnie ustawiamy 2 min./ obr. 3 i dodajemy po 1 żółtku.
- Teraz stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy 30 sek./ obr. 2.
- Gotowe ciasto na biszkopt przygotowane w Thermomix wlewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wyrównujemy.
- W piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C pieczemy biszkopt przez 35 – 40 min. do suchego patyczka.
W dużej mierze to, czy biszkopt Thermomix wyjdzie puszysty, zależy od stopniowego dodawania składników. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt czekoladowy Thermomix
Dowiedz się, jak zrobić rewelacyjny w smaku biszkopt czekoladowy Thermomix, który jest bardziej wilgotny za sprawą dodatku czekolady. Koniecznie wypróbuj ten szybki przepis na biszkopt czekoladowy z nutą wanilii, dzieci będą zachwycone!
Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego wykonanego w Thermomix (lub 20 g cukru wanilinowego)
- szczypta soli.
Wykonanie biszkoptu w Thermomix:
- Do naczynia Thermomix wbić całe jajka, dodać sól, cukier i podgrzewać zawartość 6 min./ 37 st. C/ obr. 4.
- Masę cukrowo – jajeczną ubijać przez 6 min./ obr. 4.
- Teraz dodać czekoladę rozdrobnioną na kawałki, wsypać pozostałe składniki na biszkopt czekoladowy i wymieszać całość przez 20 sek./ obr. 1.
- Gotowe ciasto przelać do formy i piec w temp. 170 st. C przez ok. 45 min.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić apetyczny biszkopt czekoladowy na 2 blaty i przełożyć ulubionym kremem. Z biszkoptem można pić np. ajerkoniak, który zrobić potrawę bardziej wyrafinowaną.
Dzięki za przepis na biszkopt, tego szukałam
Hej , w drugim przepisie podany jest tylko jeden cukier?