Leczo z cukinią i kiełbasą
Dobrym pomysłem na szybki i sycący obiad jest proste danie jednogarnkowe, znakomite leczo Thermomix, powstaje w ok. 40 minut. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne leczo z cukinią i kiełbasą Thermomix, które można podawać na obiad z ulubionymi dodatkami.
Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania w Thermomix apetycznego leczo z cukinią i kiełbasą.
Wypróbuj ten szybki przepis na rewelacyjny obiad dla całej rodziny:
- 300 g cukinii pokrojonej na kawałki (młoda cukinia ma delikatną skórkę)
- 250 g kiełbasy np. podwawelskiej (pokrojonej na plasterki i zarumienionej na patelni)
- 100 g cebuli, obranej i pokrojonej na ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 240 g papryki czerwonej
- 200 g papryki żółtej
- 120 g papryki zielonej
- 400 g pomidorów w puszce
- 180 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki
- 3 g soli
- 2 g pieprzu
- przyprawy wg uznania: bazylia, oregano, kolendra, czosnek granulowany, papryka ostra.
Sposób przygotowania leczo Thermomix wraz z informacjami, ile czasu gotować:
- Z papryki usuwa się gniazda nasienne, kroi się ją na ćwiartki.
- W naczyniu Thermomix rozdrabnia się cebulę 3 sek./ obr. 5, przy pomocy kopystki zgarnia zawartość na dno naczynia.
- Po dodaniu soli oraz oliwy, ustawia się czas 4 min., temp. 120 st. C i obroty 1.
- Po tym czasie do środka dodaje się cukinię i paprykę, rozdrabnia 6 sek./ obr. 4 i zgarnia kopystką na dno.
- Następnie dodaje się podsmażoną na złoto kiełbasę, ulubione przyprawy i gotuje leczo z cukinią i kiełbasą w Thermomix przez 10 min./ 120 st. C/ obroty łyżka.
- Teraz dodaje się świeże pomidory oraz pomidory z puszki, można doprawić do smaku w razie potrzeby. Całość gotuje się jeszcze 10 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1.
- Gotowe leczo podajemy posypane świeżą natką pietruszki, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami, ryżem, makaronem, kaszą.
Wersja wegetariańska, czyli leczo z warzywami Thermomix jest to dietetyczny, a jednocześnie bardzo odżywczy posiłek. Dzięki temu, że danie jest lekkostrawne, nadaje się także na kolację.
Ja zawsze leczo z większą ilością papryki robię.