Leczo z cukinią i kiełbasą

leczo thermomix

Dobrym pomysłem na szybki i sycący obiad jest proste danie jednogarnkowe, znakomite leczo Thermomix, powstaje w ok. 40 minut. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne leczo z cukinią i kiełbasą Thermomix, które można podawać na obiad z ulubionymi dodatkami.

Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania w Thermomix apetycznego leczo z cukinią i kiełbasą.

Wypróbuj ten szybki przepis na rewelacyjny obiad dla całej rodziny:

  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki (młoda cukinia ma delikatną skórkę)
  • 250 g kiełbasy np. podwawelskiej (pokrojonej na plasterki i zarumienionej na patelni)
  • 100 g cebuli, obranej i pokrojonej na ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 240 g papryki czerwonej
  • 200 g papryki żółtej
  • 120 g papryki zielonej
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 180 g świeżych pomidorów, obranych ze skórki
  • 3 g soli
  • 2 g pieprzu
  • przyprawy wg uznania: bazylia, oregano, kolendra, czosnek granulowany, papryka ostra.

Sposób przygotowania leczo Thermomix wraz z informacjami, ile czasu gotować:

  1. Z papryki usuwa się gniazda nasienne, kroi się ją na ćwiartki.
  2. W naczyniu Thermomix rozdrabnia się cebulę 3 sek./ obr. 5, przy pomocy kopystki zgarnia zawartość na dno naczynia.
  3. Po dodaniu soli oraz oliwy, ustawia się czas 4 min., temp. 120 st. C i obroty 1.
  4. Po tym czasie do środka dodaje się cukinię i paprykę, rozdrabnia 6 sek./ obr. 4 i zgarnia kopystką na dno.
  5. Następnie dodaje się podsmażoną na złoto kiełbasę, ulubione przyprawy i gotuje leczo z cukinią i kiełbasą w Thermomix przez 10 min./ 120 st. C/ obroty łyżka.
  6. Teraz dodaje się świeże pomidory oraz pomidory z puszki, można doprawić do smaku w razie potrzeby. Całość gotuje się jeszcze 10 min./ 100 st. C/ obroty wsteczne 1.
  7. Gotowe leczo podajemy posypane świeżą natką pietruszki, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami, ryżem, makaronem, kaszą.

Wersja wegetariańska, czyli leczo z warzywami Thermomix jest to dietetyczny, a jednocześnie bardzo odżywczy posiłek. Dzięki temu, że danie jest lekkostrawne, nadaje się także na kolację.

You may also like...

1 Response

  1. Wyśmienity pisze:

    Ja zawsze leczo z większą ilością papryki robię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *