Lemoniada arbuzowa Thermomix

lemoniada z arbuza

W upalne dni szukamy napoi chłodzących, które doskonale gaszą pragnienie. Przygotowując je samodzielnie, świadomie decydujemy przede wszystkim o ilości dodanego cukru. Domowa niskokaloryczna lemoniada orzeźwiająca Thermomix, pozwoli nie tylko ograniczyć spożycie cukru, ale także zminimalizować koszty. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak powstaje szybka lemoniada arbuzowa Thermomix, która jest bardzo orzeźwiająca i nie zawiera zbędnych kalorii. Równie orzeźwiającym napojem jest ajerkoniak sporządzany również w urządzeniu Thermomix.

Pestki arbuza po odpowiednim rozdrobnieniu nie stanowią problemu, dlatego nie musimy ich wybierać. Są dla naszego organizmu bogatym źródłem cennych składników np. magnezu, żelaza czy kwasu foliowego.

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę z arbuza, pozwala uzyskać 4 porcje:

  • 400 g arbuza pokrojonego w kostkę 5×5 cm
  • 300 g kostek lodu
  • 30 g soku z cytryny lub limonki.

Chcąc dodać cytrynę/ limonkę w całości, czyli z miąższem, wystarczy obrać ze skórki i pozbawić pestek ok. pół owocu cytryny lub całą limonkę.

Lemoniada arbuzowa- przepis

Teraz przejdźmy do opisu, jak zrobić lemoniadę z arbuza, by cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Istotną kwestią jest to, ile czasu i na jakich obrotach rozdrabnia się składniki w urządzeniu Thermomix, żeby uzyskać odpowiedni stopień zblendowania.

  1. W naczyniu miksującym należy umieścić pokrojonego w kostkę arbuza oraz sok z cytryny i zmiksować na obrotach 10 przez 10 sekund.
  2. Po tym czasie do naczynia Thermomix należy dodać kostki lodu i zmiksować jeszcze 15 sekund na obrotach 5.
  3. Tak przygotowana lemoniada arbuzowa Thermomix, dobrze prezentuje się podana w wysokich szklankach, z dekoracją w postaci listków mięty, plasterka limonki czy cytryny.

Z zamrożonych uprzednio kostek arbuza można zrobić niskokaloryczny arbuzowy slush, który świetnie nawadnia organizm. Wystarczy 300 g zmrożonego arbuza zblendować z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, szczyptą soli i 250 g wody, przez 1 min./ obr. 10. Po przelaniu napoju do wysokiej szklanki, otrzymamy domowy napój izotoniczny. Można go wzbogacić o dodatek innych owoców np. białych winogron bez pestek.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *