Makowiec japoński Thermomix
Jeśli jesteś posiadaczem wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix, makowiec przygotujesz o wiele szybciej. Aromatyczny i pyszny makowiec świąteczny Thermomix uświetni rodzinną atmosferę przy stole. Ciekawostką jest to, że bogaty w bakalie i jabłka, makowiec japoński Thermomix powstaje bez dodatku mąki pszennej. Do makowca można pić lemoniadę arbuzową, którą także stworzysz w urządzeniu Thermomix.
Przygotuj go wykorzystując ten szybki przepis na prosty makowiec Thermomix:
- 600 g obranych jabłek pozbawionych gniazd nasiennych
- 7 jaj
- 560 g masy makowej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 20 g kaszy manny
- 4 g proszku do pieczenia.
Poniżej znajdziesz opis
Jak zrobić krok po kroku, to ciasto oraz ile czasu piec je w piekarniku:
- Należy do osobnych miseczek oddzielić białka od żółtek.
- W naczyniu Thermomix z założonym motylkiem, należy ubić białka ze szczyptą soli przez 4 min./ temp. 37 st. C/ obr. 4 i przełożyć do innego naczynia.
- Po dodaniu żółtek, masła i cukru pudru należy ubijać masę przez 2 min./ obr. 5. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki na dno.
- Następnie dodaje się pokrojone w kostkę jabłka i miesza 15 sek./ obr. 4.
- W kolejnym kroku dodaje się kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i kontynuuje mieszanie przez 1 min./ obr. 4.
- Na koniec delikatnie dodaje się ubitą pianę z białek i delikatnie miesza jedynie do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto na makowiec japoński Thermomix należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 min. w temp. 190 st. C.
- Dekorując ten prosty makowiec Thermomix można wykorzystać np. wiórki kokosowe, płatki migdałowe, polewę czekoladową lub lukier cytrynowy.
To świetna alternatywa dla tych, którzy wypróbowali już makowiec zawijany Thermomix, w którym ciasto drożdżowe kryje zawiniętą masę makową. Wiele osób ceni sobie, zwłaszcza makowiec na kruchym spodzie Thermomix, najbardziej zbliżony formą do tradycyjnych wypieków naszych babć czy mam. Rewelacyjny wypiek, który był niedawno robiony to biszkopt czekoladowy, znakomicie sprawdzi się dla zajadaczy słodyczy.
Ważne jest, aby makowiec oprzeć na dobrej jakości maku, bez wyczuwalnej goryczki i obcych posmaków. Wskazówką przy obróbce maku jest użycie mleka, sprawdza się ono w procesie przygotowania doskonałej masy makowej.
Polecam ten makowiec